Ientulehdus
Jos ikenestä vuotaa verta, kyse on tulehduksesta. Ientulehdus on tärkeää hoitaa välittömästi, jotta se ei pääse etenemään. Hoitamaton ientulehdus voikin muuttua kiinnityskudossairaudeksi eli parodontiitiksi. Tällöin hampaiden kiinnityskudokset tuhoutuvat ja hampaat voivat alkaa irrota.
Ientulehduksen hoito ja ehkäisy
Säännöllinen hampaiden puhdistus on a ja o ientulehduksen hoidossa ja ehkäisyssä.
- Harjaa hampaat kaksi kertaa päivässä mieluiten sähköhammasharjalla fluorihammastahnaa käyttäen.
- Ole erityisen tarkka ienrajan puhdistamisessa.
- Muista puhdistaa myös hammasvälit hammasväliharjalla tai harjatikulla, vaikka ienrajoja aristaisikin.
- Jos ien vuotaa verta, puhdista aluetta tavanomaista useammin ja tarkemmin muutaman päivän ajan. Kun bakteeriärsytys vähenee, verenvuoto ikenistä loppuu.
- Ota yhteys suun terveydenhuoltoon, jos tulehdus ei huolellisesta ja säännöllisestä omahoidosta huolimatta parane viikon kuluessa.
Ientulehdus syntyy, kun suun bakteeripeitteet pääsevät kertymään ienrajaan ja hammasväleihin. Tulehdus voi syntyä jo 2‒10 päivässä, jos et pidä hyvää huolta suuhygieniasta ja annat bakteeripeitteiden kertyä hampaiden pinnoille. Kovettunutta bakteeripeitettä eli hammaskiveä ei saa itse harjaamalla pois, vaan se vaatii aina käynnin hammaslääkärillä tai suuhygienistillä.
Ientulehdus on yleinen ongelma aikuisilla. Siitä kärsii noin 70 % jossain elämänsä vaiheessa. Tulehtunut ien on punoittava, usein hieman turvonnut ja aristava. Selkein oire on verenvuoto hampaita harjatessa. Paha maku suussa ja pahanhajuinen hengitys saattavat myös olla merkkejä ientulehduksesta tai tulehduksen edetessä parodontiitista. Ientulehdus voi kuitenkin olla pitkään oireeton ja tulla ilmi vasta huolellisessa hammaslääkärin tekemässä suun ja hampaiden tutkimuksessa. Siksi on tärkeä käydä hammaslääkärillä säännöllisesti.