Hampaiden ja suun sairauksien varhaishoito
Järkevin tapa huolehtia suun terveydestä on ehkäistä ja hoitaa sairaudet mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Mitä kauemmin annat ongelman muhia suussa, sitä suurempi ja kalliimpi remontti on edessä.
Monet suun krooniset tulehdukset eivät välttämättä aiheuta oireita ja pääsevät siksi etenemään salakavalasti. Esimerkiksi alkavaa kariesvauriota et pysty itse näkemään eikä ientulehduskaan aina anna merkkejä. Siksi on tärkeää käydä säännöllisesti hammaslääkärillä ja suuhygienistillä – vain ammattilainen pystyy havaitsemaan mahdolliset suun sairaudet ajoissa.
Karieksen varhaishoito
Kun alkava kariesvaurio todetaan tarpeeksi ajoissa, hammasta ei välttämättä tarvitse paikata. Kun pidät vaurioituneen hampaan pinnan puhtaana, vältät jatkuvaa napostelua ja juot janojuomaksi vettä, vaurion eteneminen pysähtyy eikä reikää pääse syntymään. Varhaishoito on aina potilaan ja hammaslääkärin yhteistyötä – se vaatii huolellista omahoitoa ja säännöllistä käyntiä tarkastuksessa.
Parodontiitin varhaishoito
Lieväkin ientulehdus kannattaa ottaa vakavasti. Jos annat tulehduksen jatkua hoitamattomana liian pitkään, siitä voi seurata vakava hampaan kiinnityskudossairaus, parodontiitti. Se ei enää olekaan leikin asia, sillä parodontiitti voi pahimmillaan aiheuttaa hampaiden irtoamisen ja lisätä sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Varhaishoidon tavoitteena on estää ientulehduksen eteneminen vakavaksi sairaudeksi.