Pahanhajuinen hengitys

Kaverin hengitys haisee, mutta et kehtaa huomauttaa. Onko tuttu tilanne? Pahanhajuinen hengitys on kiusallinen vaiva, jota ei aina edes itse huomaa. Eikä siitä myöskään ole helppoa vihjata ongelmasta kärsivälle.

Näin ehkäiset pahanhajuista hengitystä:

1. Yritä tunnistaa pahan hajun aiheuttaja ja poista se.
2. Huolehdi säännöllisestä suuhygieniasta. Pese hampaat pehmeällä hammasharjalla vähintään kaksi kertaa päivässä mieluiten sähköhammasharjallaKäytä fluorihammastahnaa. Puhdista hammasvälit päivittäin hammaslangalla, hammasväliharjalla tai harjatikulla.
3. Puhdista kielen pinta hammasharjalla tai kielen puhdistamiseen tarkoitetulla välineellä. Voit myös kaapia kielen pintaa kertakäyttölusikalla.
4. Vältä sokeria, raskaita, rasvaisia ja mausteisia ruokia.
5. Juo riittävästi vettä. Kun suu on kostea, bakteerituotanto pysyy minimissä.

 

Pahanhajuiseen hengitykseen on monia syitä. Useimmiten vaiva johtuu siitä, että hampaat ja hammasvälit puhdistetaan huonosti. Tällöin suuhun kertyneet bakteerit synnyttävät pahanhajuisia rikkiyhdisteitä. Hampaiden reikiintyminen tai ientulehdus voivat myös aiheuttaa pahanhajuista hengitystä.

Valkosipuli, kahvi, tupakka ja alkoholi ovat tuttuja satunnaisen pahanhajuisen hengityksen aiheuttajia. Mutta myös tietyt rasvaiset ja mausteiset ruoat voivat nostattaa rikkihappoja suuhun.

Jos syy ei löydy suusta tai nautituista ruoka-aineista tai juomista, ota yhteyttä hammaslääkäriin. Hammaskiven poisto ja mahdollisten huonokuntoisten paikkojen korjaus ehkäisee myös osaltaan pahanhajuisen hengityksen syntyä.